Barolo San Rocco 2014

AZELIA

Barolo San Rocco
2014

Pays
Italie
Désignation réglementée
Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG)
Région
Piémont
Appellation
Barolo
Cépage(s)
Nebbiolo 100 %
Pourcentage d'alcool
14.5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Durée de vieillissement
24 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

Le domaine Azelia est encore un secret que partagent les passionnés de Barolos. Bien que le domaine ne soit pas très médiatisé, le propriétaire, Luigi Scavino (le cousin d’Enrico Scavino du domaine Paolo Scavino), partage la propriété de la célèbre colline de Fiasco avec Scavino, en plus des terres de San Rocco, à Serralunga. Fondée en 1920 par le grand-père Luigi, la ferme familiale de Scavino est située dans le village de Castiglione Falletto. Luigi élabore tous ses vins au...

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Notes sur le produit

Le vignoble s'étend sur 2,1 hectares exposition sud à 320 m d'altitude sur un sol argileux et calcaire. Les vignes sont âgées de 65 ans. Le processus de vinification se fait avec des levures indigènes, pendant environ 55 - 60 jours avec bouchon immergé / 31 °C. Le vieillissement dure 24 mois en grands fûts.

Notes de dégustation

Charnu, extrêmement concentré. Ici, la Serralunga d'Alba est présente avec des notes de réglisse, d'épices et de fruits noirs. Cerise, groseille et myrtille se fondent harmonieusement. Velouté et mûr, avec des tanins magnifiquement intégrés. San Rocco donne une impression de grande puissance, d'austérité, avec un potentiel de garde incroyable. Complexité à l'état pur. Un caractère fort. Monumental.

Revues de presse

James Suckling

- 96 points -

(Millésime 2017)

Very pure fruit with crushed strawberries, spices and white truffles on the nose. The palate is full and tight with brightness and focus. Firm, creamy tannins. The super quality of fruit really comes through here. Drink in 2024.

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Wine Spectator

- 95 points -

(Millésime 2000)

Full-throttle style of Barolo with prune, leather, grilled meat and spices on the nose. Full-bodied, chewy and ultraripe, with wild vanilla and intense fruit on the palate. Voluptuous and showy. Best after 2007. 950 cases made, 650 cases imported.

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Wine Spectator

- 95 points -

(Millésime 2001)

Very concentrated and complex on the nose with blackberry, dark chocolate and toasted oak aromas. Full-bodied and very ripe, with loads of fruit and a long, caressing finish. A powerful and rich wine. Builds on the palate. Best after 2009. 930 cases made, 650 cases imported.

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Decanter

- 94 points -

Aldo Fiordelli, (Millésime 2017)

A serious wine to cellar, this opens with restrained aromas of fresh and dried cherries, black pepper, enticing violet and liquorice root. Intensely floral in flavour, it has an assertive, almost aggressive acidity at present, with muscular, still-rugged tannins at the end (although the initial impression is softer). Not really ready to drink now, but will improve with ageing.

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Vinous

- 94 points -

Antonio Galloni, (Millésime 2017)

The 2017 Barolo San Rocco is powerful and tightly wound. All of its energy is focused inward today. There is terrific brightness and focus to the red berry fruit, but the 2017 is not in a mood to show much today. Readers will have to be patient. I am encourage by the wine's solid feel and pure power.

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Wine Advocate

- 92 points -

Monica Larner, (Millésime 2017)

The Azelia 2017 Barolo San Rocco shows some tightness and firmness initially, but it ultimately reveals an open and accessible quality of fruit with dried raspberry, cherry and wild plum. Those fruit flavors take a sudden turn to embrace some of the more mineral aromas associated with Serralunga d'Alba, such as iron ore and rusty nail. This hot and dry vintage release of 7,500 bottles doesn't show the same depth or complexity that we saw in the classic 2016 growing season. Instead, this wine is fruit forward and a little more contoured and streamlined overall. On the close, you do get a point of dusty astringency that should subside with time.

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Wine Spectator

- 91 points -

(Millésime 1999)

Very attractive nose of blackberry and flowers leads to a full body, with silky, fine tannins and a long, gorgeous finish. Refined and balanced. Hard not to drink now.—'99 Piedmont blind retrospective (2009). Drink now. 780 cases made, 610 cases imported.

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Jancis Robinson

18,5

(Millésime 2000)

Extremely lively – great lift. Sweet start with admirable complexity. Masses of tannin – very chewy, but not overwhelming the fruit. Again, a wine with integrity and a true expression of place.

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