Vin Gris de Cigare 2019

BONNY DOON VINEYARD

Vin Gris de Cigare
2019

Pays
États-Unis
Désignation réglementée
American Viticultural Areas (AVA)
Région
Californie
Sous-région
Santa Cruz, Central Coast
Cépage(s)
Grenache 79 %
Grenache gris 6 %
Grenache Blanc 5 %
Vermentino 5 %
Cinsault 5 %
Pourcentage d'alcool
13.5%
Couleur
Rosé
Sucre
Sec
Acidité totale
5.5 g/l
PH
3.33
Site web du producteur

Information sur le domaine

Fondé en 1983 par Randall Grahm, Bonny Doon Vineyard est situé à Santa Cruz, en Californie. Randall est l'un des premiers vinificateurs californiens à avoir adopté les cépages du Rhône, ce qui lui a valu le surnom de « The Rhone Ranger ». Grahm est un chef de file en matière d'agriculture biodynamique. En se penchant sur la question de l'abandon des grandes marques et du modèle de production des chais axé sur les négociants, il a fait la déclaration suivante au New York Times : «...

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Notes sur le produit

Le grenache servant à la production de notre Vin Gris provient de différentes parcelles des vignobles de la Central Coast en Californie: 46% Rava Vineyard (Monterey County), 29% Steinbeck Vineyard (Paso Robles), 12% Loma Del Rio Vineyard (Monterey County), 7% Beeswax Vineyard (Arroyo Seco), 6% Alta Loma Vineyard (Monterey County)

Élaboration du produit

Le vin repose sur ses lies après la fermentation ce qui permet un développement maximum des arômes et donne une texture riche et crémeuse en bouche.

Notes de dégustation

It's really the Grenache that dominate this blend; Grenache in a cool vintage is nothing if not extraordinary blessing. One finds olfactorily the usual suspects: wild strawberry, peach, guava and rhubarb and very discreet scent of whte pepper. We have continued the practice of leaving the wine post-fermentation on its lees to great effect; the wine has a wonderful creaminess and length on the palate in virtue of this enlightened practice. - Randall Graham (Winemaker/Founder)

Revues de presse

Vinous

- 91 points -

Josh Raynolds, Août 2019 (Millésime 2018)

Extremely pale pink. Incisive red berry and citrus pith qualities on the nose, along with suave floral, spice and mineral flourishes. Lithe and sharply focused on the palate, offering tangy strawberry, red currant and orange zest flavors and a touch of honeysuckle. Finishes dry and taut, with resonating florality and persistent red berry and mineral notes. This wine's blend of depth and finesse is pretty impressive, especially in light of its price.

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Vinous

- 90 points -

Josh Raynolds, Mai 2021 (Millésime 2020)

Light, shimmering orange. Fresh red berry and citrus fruit aromas are complemented by suggestions of candied rose and pungent herbs. Silky and open-knit, showing good depth to the raspberry, cherry and bitter orange pith flavors. Tightens up slowly on a long, spice-inflected finish that leaves a gently sweet red fruit note behind.

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