Il Blu 2015

BRANCAIA

Il Blu
2015

  • Biologique
  • Végan
Pays
Italie
Désignation réglementée
Indicazione geographica tipica (IGT)
Région
Toscane
Appellation
Toscana
Cépage(s)
Sangiovese 50 %
Merlot 45 %
Cabernet Sauvignon 5 %
Pourcentage d'alcool
14.5%
Couleur
Rouge
Site web du producteur

Information sur le domaine

La maison Brancaia, située dans la région du Chianti Classico, est constituée des deux domaines de Brancaia et de celui de Poppi, et elle appartient depuis 1981 à un couple suisse, Brigitte et Bruno Widmer. Barbara Widmer dirige aujourd'hui le chai, qui est situé au cœur de la région du Chianti Classico. Le domaine a connu un essor fulgurant lorsque son millésime 1983 a remporté la première place dans le cadre d’une importante dégustation à Chianti Classico. Depuis, grâce à un...

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Notes de dégustation

De par son élégance, sa complexité et son intensité, le IL BLU IGT Rosso Toscana, le vin haut de gamme par excellence de Brancaia, témoigne de la grande réussite du domaine. De nombreux amateurs de vin du monde entier le considèrent déjà comme un classique, probablement en raison du fait qu’il s’est forgé une identité distincte au fil des millésimes, qui exprime le caractère ainsi que la qualité de nos vignobles situés dans l’appellation Chianti Classico. Il accompagne parfaitement les mets au goût prononcé, tels que les viandes rouges comme le bœuf et l’agneau, la viande de gibier rôtie ou braisée, ou la volaille sauvage.

Revues de presse

James Suckling

- 97 points -

(Millésime 2018)

Beautiful aromas of currants and mushrooms with bark and flowers. Violets and chocolate, too. It’s full-bodied with firm, creamy tannins that are long and poised. It has such attractive tension and focus. Lovely sweet currants and berries at the finish. So succulent and intense. 80% merlot, 10% cabernet sauvignon and 10% sangiovese. The merlot is from the area of Radda and the cabernet and sangiovese from Castelina in Chianti. Drink or hold.

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Vinous

- 95 points -

Antonio Galloni, (Millésime 2018)

Brancaia's 2018 Il Blu is stellar. Dark, layered and enveloping, the 2018 is wonderfully expressive from the outset. Black cherry, mocha, espresso, licorice, cloves and new leather fill out the layers effortlessly. The 2018 balances power with energy, all with plenty of the style that has long made this Merlot-based blend one of the top wines in Tuscany.

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Wine Spectator

- 95 points -

Bruce Sanderson, Octobre 2023

Shows a resinous note from the oak that envelops ripe black cherry, plum, leather, mineral and tobacco flavors. This red just keeps building in intensity and fruit on the palate, ending with a succulent, fruit- and spice-infused aftertaste. Merlot, Sangiovese and Cabernet Sauvignon. Best from 2025 through 2040. 3,500 cases made, 495 cases imported.

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Robert Parker

- 94 points -

Monica Larner, Septembre 2021

This is an organic blend of 80% Merlot, 10% Sangiovese and 10% Cabernet Sauvignon that enjoys near iconic status here in Tuscany. Thanks to its long track record, you can count on this Tuscan blended red to deliver top quality. The Brancaia 2020 Il Blu is a full-bodied red with sweet fruit flavors and a rich, velvety texture. This release of 42,000 bottles will come to market in fall 2023.

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Decanter

- 91 points -

Susan Hulme & Andrea Briccarello , (Millésime 2018)

Charming and attractive nose with plenty of ripe plums, dark cherries and fresh herbal nuance. Firm structure and savoury finish.

Drinking Window 2021 - 2028

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