N°2 2019

BRANCAIA

N°2
2019

  • Biologique
  • Végan
Pays
Italie
Désignation réglementée
Denominazione di Orig. Protetta (DOP)
Région
Toscane
Appellation
Maremma Toscana
Cépage(s)
Cabernet Sauvignon 100 %
Pourcentage d'alcool
14.5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
1.7 g/l
Type de vieillissement
Chêne
Durée de vieillissement
12 mois
Acidité totale
5.81 g/l
À boire
0 à 10 ans
Site web du producteur

Information sur le domaine

La maison Brancaia, située dans la région du Chianti Classico, est constituée des deux domaines de Brancaia et de celui de Poppi, et elle appartient depuis 1981 à un couple suisse, Brigitte et Bruno Widmer. Barbara Widmer dirige aujourd'hui le chai, qui est situé au cœur de la région du Chianti Classico. Le domaine a connu un essor fulgurant lorsque son millésime 1983 a remporté la première place dans le cadre d’une importante dégustation à Chianti Classico. Depuis, grâce à un...

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Notes sur le produit

Le vieillissement se fait pendant 12 mois dans des tonneaux, qui ont été utilisés auparavant. Charmant et fin au nez, onctueux et velouté en bouche, le Brancaia N°2 se démarque par une magnifique finale. N°2 est, comme son nom l'indique, le petit frère de notre vin phare de la Maremme, l'Ilatraia. Les vignobles de Brancaia dans la Maremma ont une orientation ouest à sud-ouest et une élévation de 0 à 12%. Ils sont situés sur le territoire de la municipalité de Grosseto et s'étendent de 75 à 175 mètres d'altitude. Le climat méditerranéen prédominant ici est fortement influencé par la mer Méditerranée, qui n'est qu'à dix kilomètres.

Notes de dégustation

Ce Cabernet-Sauvignon d'une qualité exemplaire est issu du vignoble en Maremma du couple suisse Brigitte et Bruno Widmer. Un boisé juste permettant l'expression des fruits rouges et noirs en bouche. Crémeux et doux avec de la vanille, des fruits rouges et noirs, un mélange de cerise noire sucrée et de fraîcheur de groseille. L'ensemble est frais et persistant. Superbe!

Revues de presse

James Suckling

- 92 points -

(Millésime 2019)

Currants and sweet berries with hints of cream and vanilla on the nose. Medium-bodied with fine tannins and a fresh, vivid finish. Extremely polished and refined. Drink or hold.

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Vinous

- 92 points -

Antonio Galloni, Juillet 2019 (Millésime 2017)

The 2017 Cabernet Sauvignon is bold, forward and resonant, with striking depth and plenty of varietal character. Black cherry, mocha, truffle, leather, spice, menthol and espresso give the 2017 a terrific aromatic intensity and nuance to play off the wine's natural exuberance. Stated more simply, the 2017 is flat-out delicious.

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James Suckling

- 91 points -

(Millésime 2018)

A fruity red with currant, cherry and vanilla aromas and flavors. It’s full-bodied and fruity at the finish. Drink now or hold.

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Vinous

- 91 points -

Antonio Galloni, (Millésime 2019)

The 2019 No. 2 is a gorgeous Maremma red from Brancaia. Rich and textured in the glass, the 2019 offers up copious dark cherry, plum, licorice, spice, menthol and chocolate, all in a racy, voluptuous style that can be enjoyed with minimal cellaring. Attractive floral notes lift the finish. This plush, opulent red is all pleasure.

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Wine Advocate

- 91 points -

Monica Larner, Septembre 2019 (Millésime 2017)

Brancaia's 2017 Cabernet Sauvignon is a dark and thickly concentrated wine  with plenty of black fruit, spice, tar and campfire ash. This was a scorching  hot and dry year, and this wine reminds you of this fact thanks to its  concentration and thick density. There is some sweetness here, in the form  of blackberry syrup and crème de cassis, and the wine's structure is  apparent. Everything is enhanced and enlarged in this vintage. Although the  score is similar, this wine is very different in character to the 2016 vintage.
I've given this wine a shorter drinking window as well. Open it soon with  some lamb and stuffed black olives.

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Wine Advocate

- 90 points -

Monica Larner, Mars 2021 (Millésime 2018)

The Brancaia 2018 Maremma Toscana Brancaia N. 2 (a pure Cabernet Sauvignon) sees its fruit sourced from coastal Tuscany, and you can taste that extra ripeness and sun-kissed fruit as a result. The bouquet opens quickly to dark cherry and blackberry, dried cassis and sweet spice. You get a lot of Tuscan sunshine for your buck, and it's worth every last cent, especially if you are enjoying this well-priced wine in a cool, northern climate with some grilled sausage and onions.

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