Pauillac 2e crus classé 2004

CHÂTEAU PICHON BARON

Pauillac 2e crus classé
2004

1708,00$

* Prix de détail incluant taxes et frais de service si applicable
Frais de service
0,00 $
Code produit
14294097
Conditionnement
1 x 3000ml
Type d'approvisionnement
SAQ Spécialité par lot
Statut
Non disponible
Type de produit
Vin tranquille
Prix licencié
1485,96$
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine protégée (AOP)
Région
Bordeaux
Appellation
Pauillac
Qualité
2e cru classé
Cépage(s)
Cabernet Sauvignon 65 %
Merlot 30 %
Cabernet Franc 5 %
Pourcentage d'alcool
13.5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Fermeture
Liège
Type de vieillissement
80% en barriques neuves et 20% en barriques d'un vin
Durée de vieillissement
15 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

Château Pichon Baron, Second Grand Cru Classé en 1855, est l'un des vignobles historiques de Bordeaux. Une politique de sélection rigoureuse, à la vigne et dans les chais, garantit l'élaboration du Grand Vin, Château Pichon Baron, qui représente l'expression pure de ce terroir unique.

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Notes sur le produit

Notre Grand Vin Château Pichon Baron 2nd Grand Cru Classé en 1855 est issu des plus vieilles vignes du terroir historique de son domaine. Cet authentique Pauillac offre une découverte sensorielle intense de fruits noirs et de notes épicées. Château Pichon Baron reflète une élégance, une puissance et une longueur en bouche exceptionnelle. Il se bonifie année après année et peut vieillir plus de 40 ans en cave.

Notes de dégustation

Château Pichon Baron 2004 est un assemblage rigoureux, aux proportions classiques, qui intègre dans ce millésime les cabernets francs particulièrement réussis. C'est un vin de grande harmonie au fruité préservé : cassis et griottes. Sensation de plénitude en bouche, avec une finale fraîche, charnue, longue, où l'équilibre est privilégié : boisé intégré, tanins moelleux et juteux. La finale est dense, tonique, pleine d'énergie.

Revues de presse

Wine Advocate

- 93 points -

Robert M. Parker, Jr., Juin 2007 (Millésime 2004)

An undeniable star of the vintage, Pichon-Baron’s 2004 boasts an inky/ruby/purple color to the rim as well as a big, sweet nose of melted licorice, chocolate, black currant jam, truffles, and charcoal embers. Soft tannin, full body, and abundant opulence and flesh are atypical for the vintage character, but this wine is loaded. Pure, ripe, and evolved, it should be at its finest between 2009-2022.

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Vinous

- 93 points -

Neal Martin, Janvier 2019 (Millésime 2004)

The 2004 Pichon-Baron has a lilting bouquet of blackberry, wild strawberry, rose petals and dried herbs, conservative in style but clean and precise. The palate is medium-bodied with fine-grained tannin, and quite sappy in the mouth. This 2004 has plenty of personality and sports an attractive estuarine personality, showing traces of brine and seaweed toward the fresh, bright, vivid finish. It should drink well for many years. Tasted at the Pichon-Baron vertical at the château.

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Decanter

- 92 points -

Stephen Brook, Novembre 2017 (Millésime 2004)

A very large crop in 2004 led to fears of dilution, and while some wines are already near their peak, the best are still going strong. The nose here is sweet and charming, with blackcurrant and black cherry aromas. It's fresh and sleek, silky and poised, and while concentrated it has less weight and depth than the great years. It has impeccable balance and stylishness, however, and is starting to drink well. It's not a heavyweight, but it's both enjoyable and serious, with a long finish.

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James Suckling

- 92 points -

Juin 2013 (Millésime 2004)

 Sweet tobacco and plums with just a hint of prunes. Fascinating nose. Full body with velvety tannins, tangy acidity and a fresh finish. Just right now. Savory and delicious

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Wine Spectator

- 91 points -

Mars 2007 (Millésime 2004)

Lots of currant, licorice and light tar aromas and flavors. Full-bodied, yet refined and silky on the palate, with a lightly chewy finish. Needs time. Best after 2010. 20,000 cases made.

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Jancis Robinson
(Millésime 2004)

Deep ruby with some blackish notes. A bit of evolution at the rim. Marine notes on the nose – oyster shells? Clearly still evolving (more youthful than the Pavillon Rouge 2004 served alongside it) with good concentration and the tannins just about to melt into the background. Lightly dusty on the slightly dry end.  Pretty smart and classic Pauillac. Needs food.

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