Gaba do Xil Branco 2019

COMPAÑIA DE VINOS TELMO RODRIGUEZ

Gaba do Xil Branco
2019

  • Agriculture bio / En conversion
Pays
Espagne
Désignation réglementée
Denominación de origen (DO)
Région
Galice
Appellation
Valdeorras
Cépage(s)
Godello 100 %
Pourcentage d'alcool
13.5%
Couleur
Blanc
Sucre
Sec
Taux de sucre
2.1 g/l
Type de vieillissement
Acier inoxydable
Durée de vieillissement
4 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

En 1994, Pablo Eguzkiza et Telmo Rodríguez, de concert avec un troisième œnologue, ont vinifié un grenache issu de vieux vignobles de la Navarre. Le vin a été baptisé Alma (âme). C’est ainsi que l’entreprise a vu le jour, sous le nom de Compañía de Vinos de La Granja. Ce nom était une déclaration d’intention : il révélait que l’entreprise produirait d’autres vins et se voulait un hommage à La Granja, la célèbre verrerie, un centre exceptionnel d’artisanat espagnol...

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Notes sur le produit

Fermentation : Levures indigènes et levures sélectionnées. Ce projet dans la région de Valdeorras consiste à élaborer des vins dotés d’une personnalité bien définie, et c’est la raison pour laquelle nous avons décidé de changer l’étiquette du vin. Les deux nouvelles étiquettes sont inspirées des célèbres ponts situés dans la région de Santa Cruz. Sol : Le vignoble est situé à environ 550 mètres d’altitude. Issus de granodiorites (granite), les sols sont minces, pierreux, acides et présentent une texture grossière; le vignoble est aménagé en terrasses, en raison des pentes abruptes au sud, à l'ouest et au nord-ouest.

Notes de dégustation

Le vin arbore une robe jaune paille pâle. Ce vin possède une acidité rafraîchissante et exprime des notes de lime et de zeste de citron ainsi qu'un soupçon de quinine. Les vifs arômes de pomme verte et d’agrumes sont soutenus par une minéralité énergique. Le vin se termine sur des saveurs intenses de camomille et offre une bonne persistance.

Revues de presse

James Suckling

- 93 points -

(Millésime 2020)

This is so intense, showing bright, tangy acidity with incredible minerality, as well as sliced green apple and white pineapple. Medium body. Acidity-driven. Zingy and zesty, Drink now.

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James Suckling

- 92 points -

Novembre 2020 (Millésime 2019)

A fruity white with sliced apple, honey and some pear undertones. It’s medium-bodied with tangy fruit and a flavorful finish. Some dried pineapple and honey at the end. Drink now.

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Wine Advocate

- 91 points -

Luis Gutiérrez, Juillet 2020 (Millésime 2019)

The white 2019 Gaba do Xil Branco was produced with Godello and some other white grapes from a number of vineyards located between 400 and 500 meters in altitude on red clay and slate soils. This fermented with indigenous yeasts in stainless steel vats, where it matured with the lees for four months. These whites show very reductive when young and only start showing well one year after bottling, so at this early stage, you need to guide yourself by the palate rather than the nose. The palate is super granitic, with that chalky dryness and the tasty finish that is almost salty. This year, it's more granite-like than Godello. 2019 is going to be a very good vintage for whites. 143,820 bottles produced. It was bottled in January 2020.

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Jancis Robinson

- 16 points -

Ferran Centelles, Décembre 2019 (Millésime 2018)

A blend from the single plots of A Pedreira, A Torgueira, O Barreiro, Valerio, and Valdemás located in the villages of Larouco and Santa Cruz (Ourense). Plantings at 400500 m elevation, on reddish soils of clay and slate. Traditional viticulture, resulting in 80% VSP-trained vines and 20% bush vines. Hand-harvested with bunch selection, fermented using native yeasts in stainless-steel vats, then lees-aged in stainless-steel vats for four months.
Tasted blind. An easy-drinking style of Godello. Fruity, agreeable, more immediate than persistent, but voluminous too. Refreshing. Not the most complex, but very pleasurable. Nicely made and well-managed, but not particularly deep. 

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