O Diviso 2017

COMPAÑIA DE VINOS TELMO RODRIGUEZ

O Diviso
2017

  • Agriculture bio / En conversion
Pays
Espagne
Désignation réglementée
Denominación de origen (DO)
Région
Galice
Appellation
Valdeorras
Cépage(s)
Mencía 25 %
Grenache 25 %
Albarino 25 %
Other 25 %
Pourcentage d'alcool
13%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Durée de vieillissement
12 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

En 1994, Pablo Eguzkiza et Telmo Rodríguez, de concert avec un troisième œnologue, ont vinifié un grenache issu de vieux vignobles de la Navarre. Le vin a été baptisé Alma (âme). C’est ainsi que l’entreprise a vu le jour, sous le nom de Compañía de Vinos de La Granja. Ce nom était une déclaration d’intention : il révélait que l’entreprise produirait d’autres vins et se voulait un hommage à La Granja, la célèbre verrerie, un centre exceptionnel d’artisanat espagnol...

Consultez la page de COMPAÑIA DE VINOS TELMO RODRIGUEZ pour plus d’information

Notes sur le produit

Le vignoble a toujours été unique pour ses hautes pentes vertes, légèrement cachées parmi les châtaigniers, pour sa haute altitude et pour son exposition nord-ouest. C'est probablement l'expression la plus authentique de Valdeorras sur les pentes de Bibei.

Notes de dégustation

Ce millésime 2017 offre une expression différente de O Diviso. C'est toujours un vin profond et complet et il en est de même année après année mais avec un point de maturité plus élevé. Marqué par le temps chaud et les températures anormalement élevées pendant l'été. Les 700 mètres d'altitude de ce vignoble et ses orientation plus au nord, donne toujours un souffle de fraîcheur et délicatesse à ce vignoble, même dans des millésimes comme celui-ci.

Revues de presse

James Suckling

- 97 points -

Décembre 2020 (Millésime 2017)

Quite subtle and reserved with blue-fruit, iodine and white-pepper character. It’s medium-to full-bodied with a tight, reserved palate and ultra fine and light, chewy tannins that go on for minutes. Better in 2022.

Voir la revue de presse détaillée
Wine Advocate

- 96 points -

(Millésime 2018)

A single-vineyard wine from As Ermitas in Valdeorras, the 2018 O Diviso was produced with a field blend of Mencía, Garnacha, Mouratón and Caíño from 1.2 hectares of old vines on granite slopes on the banks of the Bibei River overlooking the Ermitas hermitage. It fermented in oak vats with indigenous yeasts and, like all the reds from this zone, had a gentle élevage in a neutral 600-liter oak barrel for 14 months. This is the more reticent of the single-vineyard reds from 2018, from a cooler place and the last grapes to be picked. Having only one barrel doesn't give you a lot of room for blending. The palate is round and textured, with more clout and a little more tannin, and it feels like the wine is going to need a little more time. Unfortunately, there are only 680 bottles of this. It was bottled in June 2020.

Voir la revue de presse détaillée
Wine Advocate

- 96 points -

Luis Gutiérrez, Juillet 2020 (Millésime 2017)

The 2017 O Diviso is only the fourth vintage from a vineyard in the zone of As Ermitas. They have been recovering and replanting a 1.2-hectare plot with a field blend of Mencía, Garnacha, Mouratón and some Caíño to complete the 2.9 hectares that have been replanted. This fermented with indigenous yeasts in small oak vats followed by one year in oak foudres. It's only 13% alcohol and has soft acidity. For Pablo Eguzkiza, this wine is always different; it has more tension and is subtler, more serious, very long and with finesse, a more refined version of As Caborcas. This is their highest-altitude vineyard and the one they harvest last. The wine has restraint and complexity, the combination of old vines and a long cycle even in an early year like 2017. Production has been slowly growing, and even though 2017 was a low-yielding year, they managed to produce a record 1,170 bottles. It was bottled in June 2019.

Voir la revue de presse détaillée
James Suckling

- 95 points -

(Millésime 2018)

So much spice to this with blackberries and dried flowers. Full-bodied and layered with dried berries and stone. Pepper, too. Subtle and intense. Drink now.

Voir la revue de presse détaillée