Vosne-Romanée 2016

DOMAINE JEAN GRIVOT

Vosne-Romanée
2016

  • Agriculture bio / En conversion
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Nuits
Appellation
Vosne-Romanée
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
2.2 g/l
Site web du producteur

Information sur le domaine

Le Domaine Jean Grivot est l’un des petits domaines familiaux les plus remarquables de la Bourgogne et son histoire est typique d’une famille bourguignonne. Dans les années 1930, les Grivot étaient parmi les premiers à embouteiller et à vendre leur propre vin dans la région de Vosnes-Romanée. Depuis 1987, le domaine est géré par Étienne Grivot, vigneron de cinquième génération, et sa femme, Marielle. Le domaine s’étend sur une superficie totale de 15 hectares, mais...

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Notes de dégustation

Le vin montre des arômes et des saveurs de fruits rouges, d'herbes et de fleurs violettes. La bouche est riche en fruits mûrs et de poids moyen avec une acidité vive et des tanins fins. Le vieillissement jusqu'à 25% de nouveaux fûts bourguignons apporte des notes de vanille, de pain grillé et d'épices à pâtisserie.

Revues de presse

Wine Spectator

- 93 points -

(Millésime 2018)

Enticing and intense aromas of black cherry, black currant, mint and spicy oak mark this rich red. It's open and inviting, with fine harmony and length

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Decanter

- 92 points -

(Millésime 2018)

Even at the village level, the 2018 wines from Grivot are intense and beautiful. Enticing nose with ripe raspberries, cherries and crushed violets. Suave on the palate and quite intense with velvety tannins and a lingering finish. One of the best Vosne-Romanée village reds I tried in 2018. Destemmed and matured for 18 months in barrique, 25% new.

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Decanter

- 92 points -

(Millésime 2019)

This blend of grapes from a series of village-level parcels is by far the largest production at Grivot and it is just what you would want from a Vosne-Romanée. Lieux-dits include Aux Champs Perdrix at the top of the slope, Aux Réas, as well as others further down from the premiers crus. The blend delivers very expressive red berry fruit, firmly grippy tannins and a velvety texture on the palate that is a delight.

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Burghound

- 90 points -

Allen Meadows, (Millésime 2018)

A more elegant and certainly spicier and cooler nose slowly reveals its array of various red berries and exotic tea scents. There is reasonably good energy to the medium-bodied flavors that possess a rich and caressing mouthfeel that terminate in delicious, exuberant and almost gulpable finish. This highly seductive effort will almost undoubtedly tighten up once it's bottled.

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Jancis Robinson

- 17 points -

Jancis Robinson, (Millésime 2016)

A blend from 12 different vineyards – 20% on white soils near Nuits-St-George and 80% behind their house in the middle of the village and north of it.
Bright cherry red. Soars out of the glass. Very sweet start but lots of energy. Very pure. Chalky texture on the end. Crunchy fruit.

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