Grüner Veltliner Obere Steigen 2017

HUBER

Grüner Veltliner Obere Steigen
2017

  • Biologique
Pays
Autriche
Désignation réglementée
Districtus Austriae Controllatus (DAC)
Région
Basse-Autriche (Niederösterreich)
Appellation
Traisental
Cépage(s)
Grüner Veltliner 100 %
Pourcentage d'alcool
12,5%
Couleur
Blanc
Taux de sucre
3,3 g/l
Acidité totale
5,5 g/l
Site web du producteur

Information sur le domaine

Markus Huber est né en 1979, il a fait des études en viticulture et en oenologie à Klosterneuburg, en Autriche. C'est après une visite en Afrique du Sud dans les années 2000 qu'il commence à développer le tout petit domaine que sa famille possède depuis plus de 250 ans. Aujourd'hui, les vins sont reconnus internationalement et son domaine est un leader dans l'industrie du vin autrichien.

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Notes sur le produit

Vieilles vignes de l'appellation village Nussdorf. Terreau sablo-limoneux avec des couches de calcaire au fond, combiné à un microclimat spécial dû aux micro-terrasses. Vignes de 25-50 ans.

Notes de dégustation

D'une couleur jaune aux reflets verts, cette cuvée aux effluves typiques de poivre blanc, d'herbes aromatiques et de fruits jaunes est dense et complexe en bouche. Une belle promesse pour l'avenir!

Revues de presse

James Suckling

- 93 points -

(Millésime 2021)

Full reine-claude plum fruit with notes of fresh herbs and chestnuts. Although this only weighs in at 12.5% alcohol and has a very cool personality, it also has plenty of structure and a really long, chalky finish. Although Obere Steigen is legally a brand name, it is an old vineyard-site name. From organically grown grapes. Vegan.

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Wine Advocate

- 90 points -

(Millésime 2021)

From a former single vineyard that is today part of the Nussdorfer Alte Setzen, the 2021 Grüner Veltliner Obere Steigen is Huber's most successful wine in domestic gastronomy for many years. Based on vines that average 25 to 30 years of age on loam and calcareous conglomerate soils and predominantly vinified in stainless steel, the 2021 shows a clear, bright, fresh and spicy nose. Elegant and lush on the palate, this is an intense, textured and finely tannic Grüner Veltliner that was fermented with indigenous yeasts to fully dry in three weeks. A smaller part of this cuvée was vinified in oak, which gives this elegant texture and suppleness. This is an excellent gastronomic Veltliner that can be served today as well as in 10 years. 12.5% stated alcohol. Screw-cap closure. Tasted at the domaine in September 2022.

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