Estate Cuvée 2013

L'AVENTURE

Estate Cuvée
2013

137,50$

* Prix de détail incluant taxes et frais de service si applicable
Frais de service
0,00 $
Code produit
12544494
Conditionnement
6 x 750ml
Type d'approvisionnement
SAQ Spécialité par lot
Statut
Non disponible
Type de produit
Vin tranquille
Prix licencié
119,59$
Pays
États-Unis
Désignation réglementée
American Viticultural Areas (AVA)
Région
Californie
Sous-région
Central Coast
Cépage(s)
Syrah 43 %
Cabernet Sauvignon 42 %
Petit Verdot 15 %
Pourcentage d'alcool
15.8%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
2 g/l
Fermeture
Liège
Durée de vieillissement
15 mois
À boire
0 - 15 ans
Site web du producteur

Information sur le domaine

Stephan Asseo, propriétaire et vigneron au domaine L'Aventure, a suivi sa formation à l’École Œnologique de Mâcon, en Bourgogne, et a commencé à faire du vin en 1982, date à laquelle il a fondé le Domaine de Courteillac, à Bordeaux. Sa famille et lui ont ensuite fait l’acquisition de deux propriétés magnifiques et très prospères, soit le Château Fleur Cardinal et le Château Robin situés à Côtes de Castillon, à Bordeaux. En 1996, après s’être forgé une réputation...

Consultez la page de L'AVENTURE pour plus d’information

Notes sur le produit

100% raisins du domaine de l'Aventure. Très faible rendement: 1,5 à 2 tonnes à l'acre (avec 2100 pieds à l'acre) 90% de chêne français neuf et 10% de chêne français âgé d'un an avec fermentation malolactique en barrique.

Notes de dégustation

Robe pourpre profond et éclatant. Le nez intense déploie des arômes minéraux et fumés de bleuet, de liqueur de cerise, d'encens et de tabac à pipe remarquablement définis qui sont relevés de notes de moka et d'épices exotiques à l'aération. La bouche offre des saveurs très concentrées de fruits noirs et bleus, de vanille à la cerise, d'espresso et de chocolat amer, puis des nuances épicées en fin de bouche.

Revues de presse

Vinous

- 97 points -

Josh Raynold, 2020 (Millésime 2018)

Deep, glass-staining violet. Powerful, mineral- and smoke-accented blueberry, cherry liqueur, incense and pipe tobacco aromas show outstanding definition and pick up suggestions of mocha and exotic spices with air. Offers deeply concentrated black/blue fruit, cherry-vanilla, espresso and bitter chocolate flavors; a spicy flourish emerges as the wine stretches out. Finishes smooth, energetic and extremely long, with youthful, slowly building tannins and lingering suggestions of candied flowers and smoky minerals.

Voir la revue de presse détaillée
Vinous

- 97 points -

Josh Raynold, 2021 (Millésime 2019)

 

Opaque ruby. A highly complex, expansive bouquet evokes smoke-accented black and blue fruits, oak spices, incense, mocha and potpourri. Sappy, sharply delineated cassis, blueberry and cherry preserve flavors show energetic mineral lift and betray no rough edges. In an ample but lively style, finishing smoky and wonderfully long, with a resonating cherry note and chewy tannins that sneak in late.

Voir la revue de presse détaillée
Vinous

- 96 points -

Josh Raynolds, (Millésime 2016)

Violet vif. Un bouquet très complexe qui évoque des fruits noirs mûrs, des épices, des fleurs exotiques, ainsi que des notes d'encens, de vanille, de tabac à pipe et de réglisse confite. Enrobe le palais de saveurs de liqueur de baies noires, de gâteau aux épices et de rose qui sont complétés par une acidité juteuse. Imprensionnant dans sa concentration et vif, mais aussi montrant une superbe délimitation sur la finale aux accents floraux, qui est encadrée par des tannins poussiéreux qui sont rapidement absorbés par le fruit dense du vin.

Voir la revue de presse détaillée
Wine Advocate

- 96 points -

Erin Brooks, Février 2020 (Millésime 2017)

A blend of 49% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon and 21% Petit Verdot, the 2017 Estate Cuvée has a very deep purple-black color and explosive nose of black cherry and boysenberry preserves, crème de cassis, cedar, violet, burnt orange peel, baker’s chocolate, thyme, grilled meats, loamy earth and Indian spices. The silky, full-bodied palate is expansive, spicy and floral laced, with a firm but incredibly pixelated frame and great freshness on the long, dense finish. This merits another 3-5 years in bottle at least.

Voir la revue de presse détaillée
Wine Advocate

- 96 points -

Erin Brooks, 2022 (Millésime 2019)

The 2019 Estate Cuvée, a blend of 50% Syrah, 35% Cabernet Sauvignon and 15% Petit Verdot, has a deep ruby-purple color and fragrant aromas of cassis, licorice, dried roses, leather and youthful new oak spice. The full-bodied palate is silky and uplifted, with fine, savory accents and a very long, mineral-driven finish. It deserves another 3-5 years in bottle and will be long lived in the cellar.

Voir la revue de presse détaillée
Vinous

- 95 points -

Josh Raynolds, Février 2020 (Millésime 2017)

Opaque ruby. Expansive smoke- and spice-accented aromas of ripe black and blue fruits, vanilla and incense are complemented by hints of licorice and potpourri. Bright and energetic on the palate, offering penetrating blackberry, bitter cherry, blueberry and violet pastille flavors that become sweeter and deeper with air. Polished, harmonious tannins give shape and grip to an extremely long finish driven by sexy floral and spice notes.

Voir la revue de presse détaillée
Decanter

- 94 points -

Jane Anson, 2020 (Millésime 2018)

Powerful, concentrated and confident with added swagger. Owner Stephan Asseo has deftly brought out opulent swathes of redcurrant and raspberry fruits laced with liquorice and cigar that is both striking and moreish. 100% estate grown fruit cropped to low yields of under 30hl/ha. 90% new French oak, 10% one-year-old French oak, with malolactic fermentation in barrel. No fining, no filtering. 2,000 cases produced

Voir la revue de presse détaillée
Decanter

- 92 points -

Georgina Hindle, 2021 (Millésime 2019)

A chocolate-dusted nose with liquorice and cool blue fruit aromas. This has density with ripe and chewy fruit on the palate, similar to the other wines in the L'Aventure range, they major on cool blue fruits, berries and plums. The texture is smooth but this has layers of fruit, spice, caramel, sweetness and savouriness with a long finish. The alcohol is high with a hint of spice on the finish bringing it slightly into focus. A blend of 50% Syrah, 35% Cabernet Sauvignon and 15% Petit Verdot from 100% estate grown fruit. Wines are aged for 15 months, 81% in new French oak and 19% one-year-old French oak with malolactic fermentation in barrel. No fining or no filtering.

Voir la revue de presse détaillée
Jancis Robinson

- 17 points -

Septembre 2019 (Millésime 2017)

Very dark crimson. Thick and sweet. Rather comforting – a bit like a woollen blanket. And although the alcohol is monstrous, the balance seems ok. There is a little heat on the end but, compared with Clos Apalta for example, there is no green streak and the fruit/acid balance seems fine. Quite a surprise. Even if halfway to port.

Voir la revue de presse détaillée
Jancis Robinson

15.5

(Millésime 2019)

Deep purple. Cassis, blackberry and burnt rubber on the nose. Tarry black fruit and blackberry jelly on the palate. Remarkably like a Black Forest gateau! This is a pudding of a dry wine, with sweet spice and glossy black fruit to the finish

Voir la revue de presse détaillée