Optimus 2016

L'AVENTURE

Optimus
2016

Pays
États-Unis
Désignation réglementée
American Viticultural Areas (AVA)
Région
Californie
Sous-région
Central Coast
Appellation
Paso Robles
Cépage(s)
Syrah 50 %
Cabernet Sauvignon 30 %
Petit Verdot 20 %
Pourcentage d'alcool
15,4%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
1,4 g/l
Type de vieillissement
Chêne français 60% neuf 40% 1 an
Durée de vieillissement
14 mois
À boire
1 à 10 ans
Site web du producteur

Information sur le domaine

Stephan Asseo, propriétaire et vigneron au domaine L'Aventure, a suivi sa formation à l’École Œnologique de Mâcon, en Bourgogne, et a commencé à faire du vin en 1982, date à laquelle il a fondé le Domaine de Courteillac, à Bordeaux. Sa famille et lui ont ensuite fait l’acquisition de deux propriétés magnifiques et très prospères, soit le Château Fleur Cardinal et le Château Robin situés à Côtes de Castillon, à Bordeaux. En 1996, après s’être forgé une réputation...

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Notes sur le produit

Assemblage de Syrah, Cabernet-Sauvignon et Petit Verdot. 100% cultivé au domaine. Vieillissement en barrique de chêne français, dont 60% neuves, et 40% pendant un an avec fermentation malolactique.

Élaboration du produit

Transformation malolactique en barrique, aucun affinage ou filtration

Notes de dégustation

Le 2016 présente équilibre, longueur et un palais soyeux. Le vin est imposant, et très intense, riche et savoureux mais à la fois très délicat, pur et vibrant.

Revues de presse

Decanter

- 94 points -

Georgina Hindle, 2021 (Millésime 2019)

Lovely aromatic intensity, spicy and nuanced on the nose but incredibly well defined on the palate which is crisp and precise with flavours that glide across, so linear and straight. There’s a coolness to the fruit profile and a refreshing juiciness. Concentration and structure with good tannic grip - lots on offer here. A blend of 57% Syrah, 31% Cabernet Sauvignon and 12% Petit Verdot. Wines are aged for 14 months in 89% new French oak and 11% one-year-old French oak with malolactic fermentation in barrel. No fining or filtering.

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Jeb Dunnuck

- 94 points -

(Millésime 2018)

A normal blend of 80% Cabernet Sauvignon, 10% Petite Sirah, and 10% Syrah, the 2018 Optimus reveals a deep purple color as well as beautiful notes of crème de cassis, black licorice, tobacco, chocolate, and a rocky, earthy minerality. It's rich and medium to full-bodied, with beautiful purity and silky tannins. This is a terrific introduction into the wines of l'Aventure and will drink well for over a decade.

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James Suckling

- 94 points -

The spice and dark-chocolate character comes through on the nose. Full-bodied with ripe and creamy tannins and plenty of new wood. Vanilla and chocolate in the aftertaste. 56% syrah, 32% cabernet sauvignon and 12% petit verdot. This will be better in a two or three years.

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Decanter

- 94 points -

Jane Anson, Août 2020 (Millésime 2018)

A gorgeous counterbalance to the classic Cabernet-dominated Napa Cabs that you will find through the Place de Bordeaux this September. Here you get a beautifully exotic edge, with sage and raspberry notes coming from the Syrah on limestone soils filling out the chocolate, menthol and cassis of the Cabernet. Fine tannins but plenty of them, with a restrained but unmissable twist of smoked oak. Michel Rolland consultant. Another Bordeaux link here as owner Stephan Asseo used to own several châteaux, including La Fleur Cardinale. This 2018 is his 20th vintage in Willow Creek.

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Wine Advocate

- 93 points -

Erin Brooks, Février 2020 (Millésime 2017)

Comprenant 49 % de syrah, 41 % de cabernet sauvignon et 10 % de petit verdot, l'Optimus 2017 affiche une robe rubis profond et s'ouvre sur des arômes de fruits frais (mûre sauvage, bleuet écrasé, griotte) relevés de notes de terre limoneuse, de charcuterie, de sel et d'olive. Un nez croquant et très frais. Mi-corsé à corsé, soyeux et intense en bouche, le vin révèle un superbe contraste entre ses nuances de fruits rouges, noirs et bleus, le tout rehaussé de notes d'épices salées. Doté d'une structure très élégante de tanins très finement pixélisés et d'une merveilleuse fraîcheur, il s'achève sur une finale longue et relevée. Merveilleusement discret, il est déjà délicieux et peut être laissé au cellier pendant trois à cinq ans. Période de consommation : 2021 à 2041.

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Vinous

- 93 points -

Josh Raynolds, 2021 (Millésime 2019)

 

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Vinous

- 93 points -

Josh Raynolds, Décembre 2020 (Millésime 2018)

Saturated ruby. Sharply focused aromas of cherry and dark berries, exotic spices, vanilla and incense; a smoky mineral top-note builds in the glass. Sappy, sweet and energetic on the palate, showing strong lift and powerful thrust to the spice-tinged cassis, cherry and floral pastille flavors. At once rich and lively, displaying fine definition on an impressively long, gently tannic finish that leaves a suave floral note behind.

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Wine Advocate

- 92 points -

Erin Brooks, 2022 (Millésime 2019)

The 2019 Optimus is a blend of 57% Syrah, 31% Cabernet Sauvignon and 12% Petit Verdot. It has a medium ruby-purple color and pure aromas of red and black berries with earthy, autumnal accents and a streak of spice. The medium-bodied palate is grainy and fresh, with pretty floral perfume on the long finish.

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Wine Advocate

- 92 points -

(Millésime 2018)

A blend of 56% Syrah, 32% Cabernet Sauvignon and 12% Petit Verdot aged in 60% new French oak, the 2018 Optimus is the 20th edition of the cuvée and contains a touch less Petit Verdot than usual. It has a deep ruby-purple color and opens perfumed with crushed red and black cherries, dried violet, salumi and bay leaves with bright touches of blood orange peel. The medium to full-bodied palate is layered and surprisingly light on its feet, with a finely defined tannic grain and good freshness, finishing long.

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Jancis Robinson

15

(Millésime 2019)

Deep purple colour. Tarry and ripe on the nose. Blueberry, olive tapenade and jam dominate both the nose and palate. This is hot and heavy, a full-bodied and high-octane wine. The tannins are a touch drying on the finish. 

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