Cabernet Sauvignon 2016

L'ECOLE NO. 41

Cabernet Sauvignon
2016

Pays
États-Unis
Désignation réglementée
American Viticultural Areas (AVA)
Région
Washington
Sous-région
Columbia Valley
Cépage(s)
Cabernet Sauvignon 100 %
Pourcentage d'alcool
14,5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Durée de vieillissement
22 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

L'Ecole Nº 41 est une entreprise familiale fondée par Jean et Baker Ferguson. Aujourd'hui, le chai appartient à leur fille et à leur gendre, Megan et Martin Clubb, qui en assurent également l'exploitation. Construite en 1915, l'école est située dans la localité historique de Frenchtown, une petite collectivité à l'ouest de Walla Walla, dans l'État de Washington. Le nom Frenchtown tire son origine des nombreux Canadiens français qui se sont établis dans la vallée au début des...

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Notes sur le produit

Chaque lot a été récolté à la main, à maturité idéale, et délicatement écrasé dans des Chaque lot a été récolté à la main, à maturité idéale, et délicatement écrasé dans des fermenteurs en acier inoxydable de 1,5 et 5 tonnes. Le vin a été proprement soutiré dans de petits fûts de chêne, dont 25% étaient neufs, et a été élevé en barrique pendant 22 mois. mois. Pendant une partie de cette période, avant d'être assemblé, il a subi un vieillissement prolongé sur les lies afin d'accroître la complexité et la bouche du vin.

Notes de dégustation

Avec son profil classique de cabernet, ce vin expressif présente des couches de fruits noirs, de poivre noir et d'expresso, accentuées par un éventail de notes florales, dont la violette et la lavande. En bouche, la mûre, la cerise noire et le cassis sont encadrés par des tanins fins qui se prolongent jusqu'à une finale savoureuse.

Revues de presse

Decanter

- 93 points -

Owen Bargreen , (Millésime 2018)

A glorious 2018 Cabernet Sauvignon, you are immediately struck by the rich sagebrush and anise tones on the nose, with a great wall of dark fruits holding everything in place. The palate is very smooth with refined tannins that mingle with black raspberry cordial, cigar box, blackcurrants and chocolate covered espresso bean flavours. The long finish lingers.

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 Wine Enthusiast

- 92 points -

Sean Sullivan , (Millésime 2018)

Barrel aromas are at the fore initially, with notes of roasted coffee bean, vanilla, chocolate and char in front of plum and cherry. Plump, juicy fruit and barrel flavors follow, with the tannins providing a pleasing squeeze. Give it additional time in the bottle or decant to see it at its best. Best after 2024. 

 

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 Wine Enthusiast

- 91 points -

(Millésime 2019)

The aromas bring notes of dark chocolate, plum, herb and cherry, along with a sprinkling of spices. The palate shows polish and intensity. There's structural heft behind it all, both acid and tannin. Decant if drinking in the near term.

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Wine Spectator

- 91 points -

(Millésime 2019)

A handsome red, multilayered and expressive, showing lively blackberry, tobacco and crushed stone accents that finish with well-framed tannins. Drink now through 2030. 6,890 cases made.

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Jeb Dunnuck

- 91 points -

Jeb Dunnuck, (Millésime 2020)

All varietal and brought up in 25% new oak, the 2018 Cabernet Sauvignon Columbia Valley offers lots of typicity in its ripe blackcurrants, smoked tobacco, chocolate, and violet-tinged aromas and flavors. With medium-bodied richness, wonderful purity of fruit, no hard edges, and a clean, classy, elegant style, it’s well worth seeking out and I suspect will keep for 10-12 years.

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 Wine Enthusiast

- 88 points -

Sean P. Sullivan, (Millésime 2016)

Bittersweet chocolate, spicy dried herb, barrel spice and cherry aromas lead to elegant, juicy, well-balanced fruit flavors that carry on the finish. Grippy tannins back it up. Pair it with food to see it at its best.

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