Château Fonroque Saint-Emilion grand cru 2019

LA PASSION DES TERROIRS

Château Fonroque Saint-Emilion grand cru
2019

  • Biologique
  • Biodynamique
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bordeaux
Appellation
Saint-Emilion grand cru
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Merlot 85 %
Cabernet Franc 15 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Type de vieillissement
Chêne et cuves d'acier inoxydable
Site web du producteur

Information sur le domaine

Acteurs incontournables du secteur viticole de la région de Bordeaux, Lucien Lurton et ses dix enfants ont créé « Lucien Lurton & Fils » en 1993. L’entreprise est devenue « La Passion des Terroirs » en 1999, afin d'illustrer son solide attachement au terroir et l’engouement de toute une famille pour la vigne et le vin tout au long de son histoire, et ce, dans le but de devenir une maison de négoce à part entière à Bordeaux. L’entreprise fait désormais partie des 10 principales...

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Notes sur le produit

Propriété certifiée en agriculture biologique depuis 2006 et en agriculture biodynamique depuis 2008 – Membre de Biodyvin. Vendanges manuelles en cagettes. Tri minutieux des raisins à leur arrivée au cuvier. Fermentation en cuves béton thermo-régulées en fonction du terroir, de l’âge des vignes et des cépages. Extractions douces et lentes, adaptées au potentiel de chaque cuve. Élevage - 30 % en fûts neufs et 70 % soit en barriques d’un vin et plus, soit en cuves de petit volume Rendement moyen - 40 hectolitres par hectare Production moyenne - 50 000 à 70 000 bouteilles

Notes de dégustation

Les vins du Château Fonroque sont naturellement riches et racés. L’argile leur apporte force et profondeur. Le calcaire amène un caractère minéral aff irmé. Le touché de bouche de ce Grand Cru Classé offre une belle fraîcheur associée à beaucoup d’élégance et de raffinement. Sa longueur est un gage de vieillissement harmonieux.

Revues de presse

James Suckling

- 93 points -

(Millésime 2020)

A firm, silky red with really refined, polished tannins. Full-bodied, very tight and integrated. Long and vivid. Linear and creamy. From biodynamically grown grapes.

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Wine Advocate

- 93 points -

Lisa Perrotti-Brown, (Millésime 2019)

Deep garnet-purpel in color, the 2019 Fonroque sashays out of the glass with head-turning plum preserves, blueberry compote and dark chocolate scents followed by hints of licorice, potpourri and Chinese five spice. Medium to full-bodied, the palate is laden with black and blue fruit preserves, framed by wonderfully plush tannins and seamless freshness, finishing impressively spicy.

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Decanter

- 92 points -

Jane Anson, (Millésime 2019)

Fairly austere at first, as is often the case with Fonroque as it rarely overlayers its tannins with chocolate and toast notes. When you sit with it the juice comes through, and this is very attractive, well placed cassis and raspberry fruits, soft white pepper spicing and a saline kick on the finish. Come back in 6-8 years and enjoy how mouthwateringly enjoyable this is going to be. A yield of 40hl/ha.

Drinking Window 2026 - 2040

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Vinous

- 92 points -

Neal Martin, (Millésime 2019)

The 2019 Fonroque has a ripe, almost exotic bouquet with decadent red fruit, a little excessive perhaps. The palate is medium-bodied with soft tannins, rounded and velvety in texture, one of the headiest Saint-Émilion crus that I have tasted - completely different to Alain Moueix's Pomerol cru Château Mazeyres. I just find this is missing a little acidity and race on the finish.

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James Suckling

- 92 points -

(Millésime 2019)

Ripe and perfumed nose of baked blueberries, cassis, cherries, chocolate, licorice and sweet spices. It’s full-bodied with ripe, firm tannins. Fleshy and plush with plenty of ripe blue fruit. From organically grown grapes. Better after 2024.

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Vinous

- 90 points -

Josh Raynolds, Octobre 2018 (Millésime 2016)

Deep ruby. Aromas of cherry black currant and licorice are complicated by succulent floral and cracked pepper nuances. Dark berry and bitter chocolate flavors show good concentration and steadily become more energetic on the back half. The floral note recurs on a persistent gently tannic finish that displays impressive energy and spicy lift.

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Wine Spectator

- 89 points -

Tim Fish, 2018 (Millésime 2016)

This snappy red offers raspberry, licorice and smoked pepper flavors that finish on a lively note. Grenache, Syrah and Tempranillo.

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