Le Pergole Torte 2015

MONTEVERTINE

Le Pergole Torte
2015

172,25$

* Prix de détail incluant taxes et frais de service si applicable
Frais de service
0,00 $
Code produit
13713886
Conditionnement
6 x 750ml
Type d'approvisionnement
SAQ Spécialité par lot
Statut
Non disponible
Type de produit
Vin tranquille
Prix licencié
149,86$
Pays
Italie
Désignation réglementée
Indicazione geographica tipica (IGT)
Région
Toscane
Appellation
Toscana
Cépage(s)
Sangiovese 100 %
Pourcentage d'alcool
13%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Fermeture
Liège
Type de vieillissement
Chêne français et slovène
Durée de vieillissement
24 mois
Site web du producteur

Information sur le domaine

Montevertine est situé dans le coeur du Chianti, sur une colline de 425 mètres d’altitude. Des documents anciens montrent que ce site existe depuis le 11e siècle. Sergio Manetti a fait l’acquisition de Montevertine en 1967 en guise de maison de vacances, à l’époque où il était encore sidérurgiste. Il a planté deux hectares et construit une petite cave pour faire un peu de vin pour ses amis et ses clients. En 1971, il a produit son premier millésime, qui a remporté un succès...

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Notes sur le produit

Le premier millésime fût le 1977. C'était le premier vin 100 % Sangiovese produit dans la région de Radda dans le Chianti. Les raisins proviennent de nos plus vieux vignobles, plantés entre 1968 et 1999.

Notes de dégustation

Le Pergole Torte 2015 capture l'éclat et l'intensité du millésime. Profond, puissant et résonnant, le 2015 sera un vin racé dès sa récente mise en bouteille. Comme toujours, la Pergole Torte se différencie de la Montevertine par sa plus grande richesse texturale et parfumée. En 2015, Pergole Torte est exotiquement mûr et flamboyant, pour ne pas dire totalement captivant. Ne le manquez pas. - Antonio Galloni, vinous.com, février 2019

Revues de presse

Wine Advocate

- 98 points -

Monica Larner, Mars 2018 (Millésime 2015)

Tasted as a barrel sample, the 2015 Le Pergole Torte is a 100% expression of Sangiovese sourced from the estate's oldest vines (between 30 and 50 years old). Like the other wines from Montevertine, Le Pergole Torte sees both its alcoholic and malolactic fermentations in cement, and the wine later ages in new oak barrels for 12 to 18 months depending on the vintage. After that first phase in barrique, it goes into large botte to complete its integration. This gorgeous vintage opens to a deep, dark appearance with a velvety presentation of dark fruit and black cherry flavors. The wine's textural richness is ultimately what sets this fantastic vintage apart. 2020 - 2050

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Vinous

- 97 points -

Antonio Galloni, Février 2019 (Millésime 2015)

The 2015 Le Pergole Torte captures all the radiance and intensity of the vintage. Deep, powerful and resonant, the 2015 will be a racy wine once it emerges from its recent bottling. As always, the Pergole Torte is differentiated from the Montevertine by its greater textural richness and perfume. In 2015, Pergole Torte is exotically ripe and flamboyant, not to mention utterly captivating. Don't miss it.

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Decanter

- 94 points -

Aldo Fiordelli, (Millésime 2015)

The hot 2015 vintage resulted in the most alcoholic Pergole Torte, coming in at 14%, regardless of the fact that it was harvested not long after 28 September. It has a generous fruit profile of ripe cherry and raspberry, and although it's estery on the nose it still has an underlying depth of liquorice and flowers. Refined, grainy and crunchy tannins balance the powerful fat fruit, as does the typical chewy acidity that Sangiovese rarely lacks.

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