Pinot Noir Block 3 2018

FELTON ROAD

Pinot Noir Block 3
2018

  • Biologique
  • Biodynamique
Pays
Nouvelle-Zélande
Désignation réglementée
Vin de table (VDT)
Région
South Island
Sous-région
Central Otago
Cépage(s)
Pinot Noir
Pourcentage d'alcool
14%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Felton Road est un incroyable modèle de réussite. En seulement 20 ans, Felton Road est devenu une référence mondiale en matière de production de pinot noir du Nouveau Monde et a joué un rôle majeur dans le positionnement enviable de l’appellation Central Otago sur la scène vinicole. Le vinificateur de Felton Road, Blair Walter, est un personnage exceptionnel, doté d’une intelligence aussi remarquable que sa modestie. Orateur captivant et perspicace, il a la capacité singulière...

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Notes sur le produit

Le système unique d'écoulement par gravité permet aux raisins d'être directement dans des fermenteurs à toit ouvert, sans pompage, en conservant 20 % de grappes entières. La fermentation traditionnelle avec une macération modérément longue sur les peaux a permis d'extraire une bonne couleur et des tanins, avec une grande profondeur de goût. Ce vin a été élevé pendant 13 mois dans des fûts de chêne français neufs provenant de tonneliers artisanaux bourguignons. En accord avec notre approche non interventionniste, ce vin a été fermenté avec des levures indigènes et n'a été ni collé ni filtré.

Notes de dégustation

Notes de fruits noirs exotiques avec une touche de fines herbes épicées. En bouche, herbes foulées, framboises et chocolat noir. La concentration ne l'emporte pas sur la transparence; la puissance est au rendez-vous, mais toujours discrète. Pureté de profonds tanins fruités et chocolatés suivent en finale de cette production classique du Block 3.

Revues de presse

James Suckling

- 97 points -

(Millésime 2020)

A perfumed nose of sour cherries, wild strawberries, cranberries, dried flowers, orange rind and baking spices. Medium-to full-bodied with bright acidity and fine tannins. Layered and harmonious, with a velvety texture and vibrant, lively character on the palate. Pure and flavorful, long finish. Very long. Give this three or four years to show its true greatness. Drink or hold. Screw cap.

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Vinous

- 94 points -

Rebecca Gibb, Mars 2021 (Millésime 2019)

This is a dense, rich and satisfying style with masses of concentration and harnessed power. Despite this, the wine retains a sense of clarity and elegance through its core. The tannins are delightful, speaking of the 27-year-old vines and the gentle maceration regime; they coat the mouth, providing a . There are layers of detailed aromas from flowers and woody herbs through cherry fruits to the more earthy, savory nuances of clove, cinnamon and cedar. Lengthy, fragrant yet brooding, this is an excellent offering that will stand the test of time.

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Wine Advocate

- 93 points -

Joe Czerwinski, Juin 2021 (Millésime 2019)

Still marked by a faint stemminess (25% whole clusters were utilized), the 2019 Block 3 Pinot Noir looks to have the fruit weight and richness to eventually absorb that element. Scents of rose hips and black tea are joined by hints of mushrooms and root vegetables to accent black cherry, plum and cola notes. It's medium to full-bodied, rich and loamy, with plush, soft tannins and a long, gently dusty finish.

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Wine Spectator

- 93 points -

Juin 2021 (Millésime 2019)

Dark chocolate, black cherry and plum flavors show a mix of licorice, cumin and turmeric, adding a savory thread. Matcha green tea and white pepper notes are followed by a touch of currant that lingers on the finish. Drink now through 2035. 623 cases made, 16 cases imported. — MW

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Jancis Robinson

- 17 points -

Janvier 2021 (Millésime 2019)

Fruit from Block 3 of Elms vineyard (vine age mostly 27 years). 25% whole cluster. 13 months' élevage in 30% new oak. The Felton Road team have been trying to keep alcohol levels to 13.5% so the climate is presumably warming up, even in the far south of the South Island.
Notably subtle and savoury on the nose – none of the immediate sweet appeal of the less prestigious 2019 Pinots. A distinctive framework of tannins within which tamarind fruit shines brightly. Very clean finish. Real tightrope balance between the freshness and the ripeness but to good and delicious effect. This is already gorgeous and I will probably drink it tonight but it should continue to improve in bottle. Very appetising.

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Jancis Robinson

17.5

(Millésime 2020)

Good for Felton Road for not milking the price difference between the Blocks and the rest. Dark crimson. Cranberry-liqueur nose. Lots of interest here on this Côte de Nuits-type wine. Fine tannins and real ambition. I’d love to taste this blind alongside a fine burgundy premier cru. Still quite youthful.

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