Pinot Noir Calvert 2017

FELTON ROAD

Pinot Noir Calvert
2017

  • Biologique
  • Biodynamique
Pays
Nouvelle-Zélande
Désignation réglementée
Vin de table (VDT)
Région
South Island
Sous-région
Central Otago
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Pourcentage d'alcool
13.5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Felton Road est un incroyable modèle de réussite. En seulement 20 ans, Felton Road est devenu une référence mondiale en matière de production de pinot noir du Nouveau Monde et a joué un rôle majeur dans le positionnement enviable de l’appellation Central Otago sur la scène vinicole. Le vinificateur de Felton Road, Blair Walter, est un personnage exceptionnel, doté d’une intelligence aussi remarquable que sa modestie. Orateur captivant et perspicace, il a la capacité singulière...

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Notes sur le produit

Felton Road exploite quatre propriétés totalisant 32 ha dans la sous-région de la sous-région de Bannockburn dans l'Otago central. Calvert Vineyard est situé sur Felton Road, à seulement 1 km à l'est de The Elms Vineyard et de la cave. Le sol de Calvert sont des limons lourds et profonds avec une fine couche de de terre végétale. Une gestion estivale méticuleuse d'une seule canopée positionnée verticalement (VSP) assure une une maturité homogène et précoce des fruits. L'éclaircissement des pousses, le positionnement des pousses, l'effeuillage, l'éclaircissage des grappes et la récolte sont toutes effectuées à la main pour garantir une qualité optimale des fruits. Des cultures de couverture sont plantées entre les rangs pour aider à pour contrôler la vigueur de la vigne et améliorer la santé du sol et la biodiversité générale.

Notes de dégustation

Le nez révèle une combinaison éclatante et aérienne de fruits noirs et rouges avec beaucoup de fleurs. En bouche, transparence, puissance et tension se conjuguent. L'entrée soyeuse d'épices et de notes savoureuses se prolonge sur des fruits purs et concentrés, appuyés par une vive acidité, mais plein de volupté. La structure est finement tissée, pleine de détails et une finale allongée.

Revues de presse

James Suckling

- 96 points -

(Millésime 2019)

A very vibrant and ripe Calvert with attractively spicy oak integration, as well as abundant red and dark cherries. Super fragrant. The palate is so silky and plush, packed with concentrated, fresh red-cherry flavor. Blueberry finish. Drink or hold. Screw cap.

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Vinous

- 94 points -

Rebecca Gibb, 2022 (Millésime 2020)

The 2020 Pinot Noir Calvert may initially seem smooth and refined, but there's no escaping its sense of power; it packs a punch with its concentrated core and structured tannic frame. While you'll find cherry-like fruit and a floral lift, there's a distinctly savory edge to this vintage, which displays Worcestershire sauce, spice and fruitcake alongside herbal notes. It achieves a wonderful balance between the core of ripe fruit and the powerful structure. A Calvert has the brawn to age and will benefit from more time in bottle.

 

 

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Wine Spectator

- 92 points -

(Millésime 2019)

Dense, dark, brambly fruit flavors at the core expand to loam, white pepper, dried herb, tobacco and black tea notes and muscular tannins that firm up on the long finish, where all the elements find harmony. Drink now through 2032. 1,281 cases made, 91 cases imported.

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Vinous

- 92 points -

Rebecca Gibb, (Millésime 2019)

This is a pup of a Pinot Noir, full of youthful vigor. In addition to its floral and cherry-infused nose, there is a bouquet garni of woody herbs, which could be partly explained by a 25% whole bunch component, as well as in-bunch variation, which was a signature of this vintage at Felton Road, according to winemaker Blair Walter. While silken and satisfying, there is an innate energy and this youthful expression has a brace of gravelly tannins that build toward the end. The sinewy, fragrant and fresh finish provides line and length. Far too young to be approaching. Give it a minimum of 2 years to get into its groove.

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Jancis Robinson
(Millésime 2019)

Fruit from Calvert Vineyard (vine age 17 years). 25% whole cluster. 16 months' élevage in 30% new oak. From a vineyard on pedogenic lime – see Central Otago – digging deep by Julia. The Felton Road team view Calvert as producing particularly intense wines.
And indeed the nose is very intense, with notes of candied flowers and a hint of beetroot. Quite a grip on the back palate which makes me suggest you hold off drinking this for a year or so. There was little tannic grip on the Bannockburn or the Cornish Point. Almost burly but, thankfully, not at all surly. This should bloom beautifully in bottle if you're patient but it's a little sweeter than most burgundies.

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